Khamis, 17 Julai 2014

kronologi yang tak tersusun :P

Assalamualaikum!

hahaha.. lama tak menulis. rasanya macam aku dah lupa pasal blog ni. bila insyirah tanya baru aku teringat ohh ada blog rupaya aku ni. waktu tekan new post tadi mua fikir nak cerita apa kat sini. rutin hidup aku biasa je. membosankan pun ada. balik sekolah, solat pastu tidur. kadang tidur dulu baru solat. bila dah form 4 ni memang penat. aku rasa macam nak balik waktu form 3 balik. pmr pun pmr lah..

qylla kata aku ni nomad. tiap dua tahun pindah. lepas ni. hmmm.. bila dah banyak kali pindah rasa dah macam takde effect. aku still contact dengan qylla and kema. dua orang tu je dari convent. yang lain dah buat haluan masing2. lepas pmr, ramai classmate aku dulu dapat straight a's so masing2 pakat keluar dari convent. in fact, waktu aku kat ipoh pun jarang contact. macam awkward pun ada.

qylla masih qylla yang dulu. makcik ni je stay kat convent dan perangai hampeh macam dulu. kalau aku tak buat first move, memang berkurunlah tak bercakap dengan dia. first move tu macam pelik, kiranya  aku jelah yang kena call dulu. makcik tu sayang sangat kredit dia padahal pakai line kot. and bila call, dia macam tak fokus, rasa sakit hati pun ada. nak buat camno kan, perangai dia sejak azali cenggitu.

kema, dah masuk mrsm. sian aku dengan dia tu. sejak masuk asrama aku jarang dapat cakap dengan dia. kalau dulu, dalam seminggu tu kadang tiga empat kali call. macam orang bercinta pun ada. tapi aku dengan dia tak bercintalah. huihhh selisih malaikat 44! hahaha..

bila dah form 4 ni lagi stress. homework tak banyak tapi sekali dapat memang bertimbun. aku ambil aliran sains. pening memang pening. tapi aku suka. nak jadi doktor kena suka. ok ayat pelik. lantaklah.

so, aku nak cerita first day sekolah tahun ni. hahaha. aku rasa macam pindah balik tahun ni. satu lagi, waktu ambil result pmr dulu rasa macam takde feel tau. yelah, aku ni macam calon tumpang sebab aku daftar kat ipoh and ambil exam dekat sini. aku dikira calon sana, jadi result kenalah ambil kat sana. al kisahnya, kitaorang bertolak dari sini pagi tu, dalam perjalanan aku sibuk dok tengok running man kat phone. oh ye aku dah mula eh bukan mula, lama dah sebenarnya minat korea ni. k-drama and running man. k-pop tu tk sangat sebabnya, kureng sikit dengar2 lagu ni. bingit. pelik tau, dulu aku ni dikira macam anti lah, tapi itu duluuu..aku minat lepas baik dari korea haritu.

dijadikan cerita, ada satu hari tu, aku tertekan astro channel 393. one hd.waktu tu running man tengah main. start dari tu aku minat running man lepas tu drama korea. tapi aku ni macam pelik sikit lah, aku tak minat orang yang ramai orang minat. faham tak? tak kan? ok, takyah faham.. haha

sambung balik, dipendekkan cerita malas sebenarnya nak type panjang2. masa aku sampai sekolah sana, semua orang dah ambil result diaorang. aku je macam terumbang-ambing 'esult nak ambil kat mana?' aku dah lah ingat tak ingat je kawan2 lama ni. yelah, kenalpun 4 bulan so what do you expect kan? waktu nak ambil result, cikgu pun bagi slip dan cakap tahniah. tak macam upsr dulu. dapat result waktu sekolah, sebelum dapat result tu nangis dulu. takut. pastu cikgu umum satu2. baru ada feel kan. ni hmmm.. tak dapat dengar pengetua umum guna mikrofon. haha.. waktu aku nak ambil result tu, kawan2 kat sini dah start call  tanya aku dapat berapa. alhamdulillah, dapat straight a's..

nak sambung ke tak? ok balik pada yang aku cakap macam pindah lagi sekali tu. banyak beno menyimpangnya. waktu form 4, kawan2 aku, hanim, intan, ain semua dah dapat kelas. aku je macam dipinggirkan. yelah, nama kita mana ada dalam senarai kelas kan. hanim dapat kelas akaun. intan dengan ain kelas sains, tapi lepas tu intan pindah sekelas dengan hanim. dia drop sains ambil akaun. ain pulak dia berapa bulan lepas tu tukar perdagangan. aku?? hmm. bila dah settle dengan cikgu, aku dapat kelas alfa. dalam kelas tu sorang pun aku tak kenal. ok tipulah kalau tak kenal kan. kenal2 gitu je. muka je kenal. cakap sekali dua, nama tak tahu. jadi macam loner kot.

walaupun satu sekolah, dulu waktu form 3 kelas lain2. nasib baiklah diaorng semua sporting. waktu first time masuk, kelas tu memang padat. macam tin sardin. lepas semua asrama, kelas kitaoranglah antara kelas yang paling sikit pelajar. rasa tenang lah sikit. dan aku ditakdirkan duduk dengan insyirah. dua2 kaki korea memang ngamlah. haha. mula2 tu dia macam scary sikit. pendiam je. aku ni pulak mulut asyik nak bercakap je kan. lama-lama oklah. pendiam bergabung dengan spesis yg banyak cakap memang meletop lah kan. tapi dia ni  memang bukan jenis pendiam. tapi dia sebenarnya spesis yang sama dengan aku. ahakksss.. lagi rancak lah aku!hihi

sejak aku minat cerita korea, running man ni kerja aku mendownload je. jadi macam satu penyakit tau. tak taulah bila boleh baik. minat aku kat novel semakin pudar. habis.. sekarang satu novel pun ambil masa sebulan untuk habiskan. kesian sayang-sayang aku tu. sudah lama ditinggalkan. nanti bila aku dah boring dengan korea ni aku cari kau balik ye..

okay.. kettttt!!

Khamis, 21 Mac 2013

kema, i need you!

Assalamualaikum!

aku dalam dilema. aku dah sesuai dengan suasana baru ni. sekolah, kawan-kawan dan cikgu. tapi, apabila disuruh buat pilihan untuk stay, atau ikut ayah memang susah. aku dah timbang baik buruknya. rasionalnya, ikut ayah is better. family mesti duduk sekali. susah senang bersama. walaupun rumah kecik ke apa ke, aku tak kesah. tapi,tapi,tapiii.. bukan sebab tu aku taknak ikut. banyak kali ayah tanya pendapat aku. aku tak tahu nak cakap apa. sebaliknya, aku akan baca buku. kalau ada pen atau pensil kat tangan aku akan mula menconteng itu dan ini. aku paling nak mengelak apabila diberi pilihan untuk ikut atau stay. ya, kesian ayah duk sorang. nanti ayah balik rumah sorang2 je. aku fikir semua tu. masa pindah sini, aku ikut walaupun sedih nak tinggal kawan dan convent.

susah sebenarnya aku nak 'adapt' dengan suasana baru. walaupun Kema cakap aku ni jenis peramah dan  sporting tapi aku masih ada perasaan 'shy shy cat'. you know? aku dah puas fikir, tapi takde jawapan. mula-mula dulu aku cakap aku taknak. but, ayah keep asking me. at the end, bila ayah tanya aku akan jawab ''tak tahu'' atau senyap sambil tersengih. sampai ayah fed-up lepas tu aku akan naik masuk bilik. ya, lari daripada pertanyaan bukan penyelesaian. eh?

ayah kena pergi sana bulan 4 ni. sekarang dah akhir bulan 3. hailaaaaaa

Sabtu, 12 Januari 2013

suasana baru pada tahun baru tercatat di entri baru

Assalamualaikum!



ehem.. ehem.. huh! semangat berkobar-kobar. entri yang pertama pada tahun 2013. padahal aku jeles dengan kazen aku yang buat entri baru! haha. berblogging ni macam musim bagi aku. rasa rajin nak menaip, maka, seminggu dua memanjang ada entri baru. rasa malas tahap babun, bersawang dia 2,3 bulan. berblogging ni ikut  mood okay!



tahun baru , suasana baru , tempat baru , sekolah baru , baju baru , dan segala-galanya baru. memang sedih tinggalkan convent. dulu sebelum last-day aku dah janji, hari terakhir kat convent - no tears. malang sekali, aku kalah. semua sebab kawan yang nak jiwang-jiwang ni. keluar segala ayat mintak pelempang, ayat sedih. aku ni lemah semangat kan , menangis bagai nak rak lah! okay, cerita tu dah habis. TUTUP.



ni, teman nak ber-story cerita teman dekat sekolah baru. hari pertama sekolah, aku punyalah bersemangat bangun jam 0550. tak pernah-pernah aku bangun seawal tu. maklumlah, sebelum ni sekolah petang kan. bila sampai sekolah baru, jantung dah dup-dap-dup-dap. macam nak kena inject. kena daftar dulu. alohai.. ramai pulakk yang nak mendaftar. relax , cool. aku berlagak biasa jer depan ibu. Fathin kau kena jadi rock. apa barang nak nervous-nervous ni kan? sempat lagi nak control macho engko..



lepas dah settle semua, aku ikut guru kelas pergi kelas. tingkat 3. sekolah ni besar. bila sampai kelas, guru kelas aku pass aku dekat cikgu S dekat kelas. bila aku masuk kelas, OH CRAPPP! semua orang dok pandang aku lain macam. dalam hati deme "huh! budak baru." . lantaklah kan apa deme nak cakap. ada aku k? lepas tu, cikgu tanya,



 "nama hang sapa?" lahh.. oghang utagha ka?

 " Fathin. " aku jawab perlahan. cikgu S sorang jaa dengaq.

 " apa dia? cuba cakap kat kawan kamu ni. "

 " Fathin. " lebih kuat. hambik !  keluar sudah aura bekas ketua pengawas. hihi

 " tu diaa.. kuat suara dia. korang semua jaga-jaga, jangan main-main. karang dia tempeleng kepala korang free-free  jaa. " aku ketawa. cikgu ni kelakar. aku suka!



habis part perkenal kan diri semua. aku pun duduk pegi ke tempt duduk aku. adat orang datang kemudian, bahagian belakang ajalah tempatnya. sebelah kerusi aku kosong. selang sebelah, barisan pelajar laki. gawat ni! aku jadi sensetip sikit bila tang kaum lain jantina ni. padahal, mamat dengan ayah kat rumah bukan laki? maklumlah, bekas pelajar convent kan. gerek kau paten! 



tiba waktu rehat. 'ah sudah! aku nak rehat camno? perut dah kriuuk-kriakk dah ni. kantin pun haram aku tak tau! tolong lah somebody ajak aku rehat'. mujuuur ada somebody ajak aku rehat. bila dah ada orang ajak, aku pulak banyak songeh nak pegi toilet. dari pagi aku tahan. nasib kaulah 'kenalan'.. janji, aku nak melepaskan hajat dulu. selepas semuanya selesai, ecewahhh... ayat kau kelas gituh! aku dengan 'kenalan baru' pegi ke kantin.  sampai kantin, mak aihh.. banyak beno manusianya. 'tabahkan diri kau paten. kau kena dapatkan makanan. ini semua dugaan' aku pun gagahkan diri pergi beratur. roti je yang sempat aku capai. nasib..



tiba di meja makan, kawan kepada 'kenalan' aku tu semua ada kat sana. geng dia. okay, time ni aku rasa awkward gila. aku makan sambil berdiri dan dengar apa diaorang cakapkan. bila lawak, aku sengih senget. bila diaorang serius , mata aku melilau ke tempat lain. nak masuk karang takut menggangu pulak kan. adalah sorang dua yang tegur aku. itu pun dah bersyukur. tapi nak mengingatkan nama diaorang, memang aku fail. time tu, aku memang rindu kan kawan-kawan dekat convent. biasanya waktu rehat, kitaorang akan duduk ramai-ramai dan bersembang, hu-ha-hu-ha. dan biasanya, suara aku paling kepoh dekat meja tu. lepas pelajar turun, kitaorang gerak. pergi tugas masing-masing. 



bila rehat habis, semua pelajar berpusu-pusu naik tangga. baik lelaki mahupun perempuan. azab..  'kenalan baru' aku dah jalan dulu dengan geng2 dia. tinggal aku kat belakang. belakang aku budak lelaki f4, f5 mungkin. siap menyanyi lagi kau! nak lepas gian depan kawan-kawan lah tu. dalam hati 'cepat jalan, cepat jalan paten. weh korang.. jangan tinggal aku.!' sampai kelas.. LEGA!



huh! perjalanan hari pertama amat menyeramkan. semua baru. aku kena biasakan diri. insyaAllah. kenapa aku panggil somebody yang ajak aku pergi rehat tu sebagai 'kenalan' ? sebab, 



peringkat pertama adalah kenalan. aku baru nak kenal-kenal dengan dia dulu. tanya nama? tinggal mana, etc.
peringkat kedua, kawan. boleh bersembang macam orang kurang normal. share apa-apa. duk semeja.
peringkat ketiga, bff. ni yang tau luar dalam kiri kanan depan belakang aku. orang cenggini susah nak cari. 



sebelum aku terlupa, aku nak promote belog kazen aku ni. aku tak paham dengan dia ni sebenarnya. sekejap angin dia nak berblogging. kejap dibiarkan belognya. *sama lah kitew.. wkwkwk .. masuk ni dah berapa kali dia tukar website. lantak kau lah pah oii.. 




# do add do talk. eh silap. tu ayat pesbuk. do press.. umm. do.. do.. doing!!! entahlah apa. ko sambung jelah ayat seterusnya. maleh aku nak pikir. ada aku kesah?

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 tekan link tu, kau tak jumpa. ni link sebetoinya.


# hamboi. kelas nama website kau! ni aku jeles ni. haha. jangat hangat-hangat tahi kerbau ye kazen. jangan macam aku. aku ni lain. special case.

Khamis, 8 November 2012

farewell convent..

Assalamualaikum!

hailaaa... acano aku nak buat reaksi esok? buntu ni! sedih jugak nak pisah dengan diaorang. 2 tahun (tak sampai) aku dekat sana. kawan kat sana, sangat sangat sporting dan best! esok hari last jumpa dengan kawan-kawan.. lepas ni, tak tahu boleh jumpa lagi ke tak.

nanti, mesti aku rindu dengan
- akma. budak yang sangat sensetip dengan muka. HAHA
- hanani 'tenggiling'. tenggiling-tenggiling dia nipun, pandai buat kek tau! kek dia sedap! tapi, sekali jer aku rasa kek dia.
- adilla. budak yang rehat dan balik awal. HEHE
- izza. tak suka orang peluk2 dia.
- zafirah a.k.a piranha a.k.a mak jemah
mimi (yang sangat gila-gila)
- haslin .susah nak senyum, tapi dengan aku lah. bila dia dapat ketawa, bergegar dunia!
- nisa. sangat update bila pasal tudung-tudung segala ni!
- balqis .ketua kelas, tahun depan jadi pengawas. tahniah!
- zuhaiqa. bakal ketua kelas tahun depan.
- chinese girl
- kausalyaa . my assistant. HEHE
- qila a.k.a qilaferri . nanti mesti aku rindu dengan panggilan 'GEMIK' lagi. pasti.
- dan kawan-kawan yang lain. nak mention satu-satu , letih. HEHE


banyak pengalaman yang best dekat sana. sebenarnya, aku bukanlah dari sekolah convent rendah. sekolah rendah aku dekat tempat lain. gementar jugak bila sampai sekolah sana. tengok semua perempuan kan. maklumlah aku sekolah campur kan. tambah-tambah budak kat sini pandai-pandai belaka kan? lagilah aku rasa kerdil. nasib baiklah, kawan-kawan kat sini sangat happening, peramah dan sporting. taklah rasa kekok sangat.


terima kasih korang sebab tak sombong dengan aku. tolong aku waktu aku 'sesungut' teruk hari tu. habis badan aku jadi mangsa tangan korang. korang urut memang superbb.. tapi, geli sikit. sikit jelah. HAHA.. letakkan minyak bam yang panas melecur tu. siryes, aku trauma pakai minyak bam. HEHE.. tolong tunggu aku, dekat longkang tu. dan sembang-sembang sambil ketawa. buat aku hilang tension. terima kasih sangat-sangat. aku appreciate sangat.

aku akan rindukan kawan-kawan pengawas and junior yang sangat 'degil' dan manja. haih.. fatin nabila jaafar (nama penuh lagi tu)  , tolong jangan lupa makan ubat. don't ever give up. kalau sakit, cakap kat orang. jangan pendam sorang-sorang. lepas ni, kita tak boleh suruh kamu makan ubat macam selalu dah. kita sayang kamu sangat. bye kembar.. :(  lepas ni, takdelah aku nak menjerit-jerit lagi kat assembly lagi. takdelah marah-marah. takdelah jadi K.P lagi. dan, takdelah banyak dosa aku sebab orang menyampah dengan aku. HEHE

and... Nurafiqah Aqylla bt. Rosdy b. Abdullah. amek kau! aku tak taulah kau baca ke tak post aku ni. sebab, sekarang kau jarang blogwalking lagi kan. ok, aku akan rindukan panggilan 'GEMIK' yang aku sendiri pun tak tau apa maksudya. kau pun tak tau kan? bengong! weh, nantikan aku nak share apa2 dekat sape? kau je tahu luar dalam aku. dengan kau je aku boleh 'over' dan gila gila.

 haish.. kita dari lain kelas, tapi sama bus. aku pun tak taulah camne aku boleh kamceng dengan kau, padahal kau ni 'pendiam' jer bila first time aku jumpa kau. tapi, bila aku dah kenal kau, aku tarik baik perkataan 'pendiam' tu. kau memang gila-gila. thank you sebab ajarkan aku cara nak buat 'tali' tu, walaupun kau bukan 'cikgu' yang baik. garang gila!  and, thank you sebab jadi mesin lepas geram aku.HAHA.. thank you jugak sebab jadi best buddy aku! aku akan jadi awkward bila time balik nanti. should i hug you? yang pasti aku akan rindukan kau!

akma, nani, izza, adilla. huh.. aku tak tau nak cerita apa pasal korang. tq, sebab jadi kawan aku. akma... kita sayang kamu. jangan risau sangat pasal muka tu. kamu dah cantik. nani, esok pastikan bawak kek untuk kita.


BYE.


Sabtu, 3 November 2012

roller coaster

Assalamualaikum!

aku nak start pun tak tau camne. lama sangat tak menaip untuk menge-post. Apakah?? lantaklah. hari ni aku saja suka-suki nak ceritakan pasal roller coaster dan permainan yang aku pernah naik. daripada kosong je kan? alahai... tapi yang pastinya, aku bukan nak cerita pasal roller coaster yang ini   ....





sedapnye kalau dapat makan ni.. nyum..nyum.. letak kat jari keropok tu, jadikan ala-ala cincin.. berlagak jadi oghang kaya! kelas kau.. aku ada seploh cincin, kau ADA?? 



sebenarnya, aku ni bukan jenis yang berani sangat. tapi, bab-bab naik roller coaster, aku on. tambah2 bila nampak roller coaster yang jenis tinggi dan jatuh menjunam tu! ohoiii... boleh aku naik sekarang?? 


tapi, aku yang aku ingat bila aku naik space shot ni, waktu dia turun ke bawah, aku rasa macam,  'weh, perut, buah pinggang dan badan  aku pergi mana?!! mana??!!  waaa!!!!!' 






yang pastinya, ini bukan roller coaster. ni space shot kot? tak silap aku. waktu aku pergi genting berapa tahun yang lepas, konon-kononnya nak tunjuk terer lah kan, sebab aku sorang je  yang berani naik benda alah ni. ayah dgn ibu dah bagi excuse awal2. Irfan pulak, tak cukup tinggi.


masa tengah duduk dekat seat tu, jantung dah dupdap,dupdap dah. tambah-tambah, kiri kanan aku abang hensem duduk kan, lagilah.. HAHA.. first-first kontrol lah kan. tak nak nampak gabra sangat. tapi, bila benda tu makin naik, mulut terkumat-kamit baca doa. doa makan pun aku baca sekali! kebetulan waktu naik, kabus tebal. memang tak nampak apa-apa lah. putih jer.


waktu naik tu, macam-macam bunyi dengar yang buat aku hilang konfiden. kreet..treet..krekk... semua ada. pastu, bila dah sampai atas, dia berhenti. kitaorang kat atas tu relax lagi lah kan.. sekali, tanpa sebarang signal atau siren, dia terus terjun menunam! waaaa!!! 'ibu.. tak nak naik..' masa tu, tak de dah nak kontrol ayu bagai. aku menjerit sekuat hati. lantak lah orang nak kata apa. tapi, diaorang pun nak kata apa kan, diaorang punya jerit boleh dengar satu genting. 


seterusnya,

Human & Cylon



ni dekat singapore. sebenarnya, ini  ada dua track roller coaster. aku naik dua-dua. yang warna biru - CYCLON . yang merah - HUMAN. tapi aku rasa yang CYCLON ni lagi mencabar. sebabnya, dia terbalik. kepala bawah, kaki atas. best gilerr.. 

tempat beratur dia dua tempat yang berbeza. tempat beratur untuk CYCLON ni, ada usus-usus alien tersekat kat dinding. macam tulah kot. yang best nya, waktu nak duduk dekat seat tu, pekerja2 yang jaga kat sana sangat supportive dan friendly. masa nak ber'lepas' dia buat gaya thumbs up.




masa dia  mula bergerak tu, dah mula teruja dah. dia bergerak sangat sangat laju. sampai aku rasa benda tu nak tercabut dah. tambah-tambah bila part dia pusing turun bawah, rasa macam kepala dan kaki nak terkena lantai dah. mulut menjerit, dalam hati, ' wei, dekatnya lantai tu.. jauhlah sikit..  janganlah terhenyak kat sini..  janganlah.. tolonglah, jangan.. '


bila dah men'darat' ,  pekerja kat sana tepuk tangan.. rasa macam diri ini dihargai je.. HAHA.. padahal naik roller coaster je pun.




oklah, sampai kat sini saja post aku kali ini. nak harap post yang seterusnya, tak payah lah. berjanggut tunggu. maklumlah, aku nikan jenis penyegan sikit nak buat post baru. harap maklum. HEHE.. 

Assalamualaikum.