Ahad, 27 Februari 2011

ALAMAK!

ALAMAK! esok sebelom pukul 7 pg kene gi sekolah.. ade penyerahan lencana... tak tahu lah name die...
jadi maknenye, aku kene bangun awallah!!! tidakkk!!!!!!!!! al-maklumlah aku sekolah petang.. boleh bgn lambat tiap2 hari.. tp, stiap kali nak bangun lambat je mesti tak de can, yelah, kene pegi kokurikulum... 3 hari berturut2! adoiyai!!
jap2 kite rewind balik, kene pegi sekolah  sebelum pukul  7, bangun tido kul bape? br aku cadang malam ni nak tido lambat.. hehehe... nak baca novel.. thats mean, aku kene bangun kul 6 lah? oh tidakkk!!! kalo aku bangun kul 6.30,alamatnye, tak dpt lah aku amik sijil..kalo aku tido kul 12, cukup 7 jam aku tido? HUARGHHHHHH!!!!
ape lah aku ni pikir tido je tau!ni hah, keje sekolah tak siap lagi. bile nak siapkan keje sekolah cik FATHIN oi? nak tunggu sampai bile ,br nak siapkan??!!
malam ni aku kene bertungkus-lumus menyiapkan preparation utk esok, dan menyiapkan keje sekolah..

hmmm.. ape nak kate..NASIB BADAN!!

Jumaat, 25 Februari 2011

kenapa semua org yang duk asramla.. bila aku tanye kat diaorang je..
           '' amacam asrama?''
       ''best ke tak?''

diaorang mesti jawab cmni..
''mmm... entohle..''
''TAK!''
''cm kat penjara pudu!''
ish! nape korang jwb cmni? dulu aku sangat2! teruja bila nak tunggu keputusan asrama.. tp, tak dek rezeki cmne? tp, aku rase lagi best duk umah... lagipon ibu ngan ayah nggak bagi dong... diaorang cakap aku ni kecik lagi... huhuhu..lagipon...,,,

KALAU DUDUK ASRAMA :
*tak dpt kluar gi jalan2
*tak dpt manja 2 ngan ibu & ayah
* tak boleh tidur & bangun lambat
*yang dpt, manja2 ngan warden, itupun kalau tak berani ..hehee

Khamis, 24 Februari 2011

PERINGATAN!!!!


Lost your pen = no pen
No pen = no notes
No notes = no study
No study = Fail
Fail = no diploma
......……...No diploma = no work
No work = no money
No money = no food
No food = skinny
Skinny = ugly
Ugly = no love
No love = no marriage
No marriage = no children
No children = alone
Alone = depression
Depression = sickness
Sickness = death

Lesson: Don't lose your pen, you will die :D
See more

SAHABAT

Sahabat untuk selamanya! Bersama kita selamanya! Kau dan aku sahabat, untuk selamanya, selama-lamanya.. SAHABAT... <3
Heheheh...
Sekarang ni masa aku tak berapa nak terluang lagi dah.. huhuhu.. tak dapat nak rehat ngan kengkawan.. huhuhu.. berserah saje lah... Kite harap, korang semua faham dengan tugas kite ye?
SYAMIMI
BALQIS
SOFI

Sabtu, 19 Februari 2011

As Salam...

Aku terjumpa risalah ni.. nasib baik jumpa.. selama ni aku slalu gunakan perkataan "salam" untuk memulakan percakapan.... alaa... biaselah, kalau nak chat, mesti ade perkataan semekom,salam,a'kum,as'kum,askum, bye.. ianya utk short form bagi perkataan ASSALAMUALAIKUM... biaselah kite sume ni suka yang ringkas2 je.. kalo nak tahu ape maskud semekom,salam,a'kum,as'kum,askum , ianya ade di bawah ni... :

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَ...لَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya .... betulkanlah kesalahan anda..

Khamis, 10 Februari 2011

GOODBYE MR. RAJENDRAN AND SITI SYAFRINA NURHIDAYAH... WILL ALWAYS REMEBER YOU GUYS!

HOla!! lama aku tak update blog.. sibuklah. keje sekolah banyak.. bleh dikatakan sume subjek ade keje. tadi ade buat majlis perpisahan  utk mr. raj.. die nak transfer ke ipoh.. kitaorang nyanyi lagu SEASONS IN THE SUN dan sedikit sumbang.. hehehe :D

rasenye nyanyian tu ditujukan kpd siti syafrina nurhidayah sekali kot.. hehehe. siti nak pindah dh.. dulu aku ade ckp,kalo die nak pindah, aku pon nak pindah.. tp  aku nak pindah ke mane? siti, bile dh pegi jgn balik ke sini balik! nnti puan arbaiyah marah! sape suruh nak pindah.. anyway , gud luck for you my friend! nnti kalo kne buli kat asrama tu, kamu bgtau cikgu! jgn jdi pengecut.. nnti diaorang makin buli kamu balik.. kite tahu kamu ni suka kenekan org! hahaha.. jgn amalkan tabiat "baik"  kamu tu.. hehehe..

Selasa, 1 Februari 2011

SORRYY!!

YA ALLAH! Aku rasa serba salah sangat2!

aq btul2 x sngka ngn prngai ko..sbb wlaupon aq rpt ngn ko,,aq tw ko x mcm 2..tp,,psl pe kwn2 ko 2? diorg cita kt aq mcm2 psl ko..smue org dh ckp psl ko..aq cuba utk x mw prcya tp x bley..aq heran psl pe ko bley jd cm niy..wt cm 2? pdhal ko antra yg trbaek bg aq..ok la ko bg sbb pe ko nk wt cm 2? ko x tkut ksnnye ke nnti? aq plik ngn t...abiat ko niy..tlg laa brubah dmi mse dpn ko..aq x prcye smue 2..jd aq nk tnye sndri..btol ke ko.."berus ggi pakai berus jmban?" hahaha..jgn mrh..aq pon trkne gk..post laa kt mmbr2,,klu dpt msti mrh..
hanya dgn wall post ini, diaorang dh tersalah anggap.. sebenarnya aku copy jer... sofie,siti,mimi, kite minta maaf yep!

               

minta maaf ye