Isnin, 25 April 2011

I'm in a bad mood

Berdasarkan tajuk entri di atas, BAD MOOD , adalah satu perkara yang aku gemari suatu ketika dahulu. Aku selalu bad mood bile balik rumah dan aku selalu good mood bila kat sekolah. Kenapa cam tu, biasanye, orang akan good mood bila balik rumah dan bad mood bile kat sekolah. Yelah, bila kat sekolah, kite kene buat kerja, belajar dan semua perkara yang memenatkanlah! Kat rumah, kite boleh relax, lepak, tido dan buat kerja sekolah!

Ok, berbalik kepada cerita asal. Biar aku cakap dulu perkara yang membuatkan mood aku bertukar menjadi BAD.

  • Aku kena bertugas menjaga kebersihan kelas selama seminggu atau diringkaskan, AKU KENA BERTUGAS SELAMA SEMINGGU!
  • Aku kena buat surat rasmi kenapa tak datang hari Sabtu, walhal, aku tak tahu macam mana nak buat surat rasmi! So, aku suruh ibu tolong buatkan.
  • Kasut sekolah aku tak kering sebab aku jemur kat hujan!
  • Aku kena pakai kasut sekolah waktu darjah 3 atau 4, kalau tak silap. Sampai melecet kaki aku yang cantik ni (perasan!)
  • Mouse aku buat hal. Tak boleh nak guna mouse sebab aku dah operate mouse tu sampai tak boleh pasang balik.
 OK, ini adalah antara sebab kenapa aku bad mood! Korang boleh bayangkan tak, orang  jemur kasut kat tempat matahari terik, aku pulak jemur kasut kat tempat hujan! Aduh, sadis sungguh. Hari tu , aku baru balik dari KL , aku lupa nak basuh kasut aku yang putih bersih tu , (tak de maknenye!) jadi, aku basuh hari Ahad. Time tu matahari tengah terik lagi. Jadi aku basuh kedua-du pasang kasut aku tu. Tup-tup, bila aku dah jemur kasut aku selama 2 jam, tiba-tiba hujan turun mencurah-curah. Bagaikan sakit hati je tengok aku jemur kasut. Aku pulak, boleh buat derk je sambil baca novel sebab tak perasan. Selepas beberapa jam kemudian, adikku , Epan cakap sambil tersengih

'' kaklong, kasut kak long dah kering dah.."

Hah kasut? Dah kering? ALAMAK, mati den! Aku terus berlari mendapatkan kasutku. Kasutku, tidak dapat diselamatkan. Hancur punah harapanku, nak tengok kasutku kering.

'' Epan, mari sini kamu! Dah tau hujan , kaklong jemur kasut, tolonglah angkatkan kasut tu!"
" Eh, salahkan Epan pulak, kaklong yang duk bersenang-lenang baca novel tu apahal?"

Gulp! Kan dah kena balik! Nampak gayanya, terpaksalah aku pakai kasut lama. Nasib baik ada spare yang dua tahun lepas punya. Itupun dah berhabuk. Sampaikan melecet kaki aku bila berlari tadi.

Itu yang pertama, yang kedua pulak, pasal mouse aku.
Tadaa!!! Pandai tak aku meng-operatekan mouse? Tulah, gatai sangat nak tengok organ-organ dalaman mouse, last2 tak boleh pasang balik! Padan muka hang!

Yang ketiga, ingat tak yang aku cakap aku pegi sepupu kawin kat KL tu? Ha, waktu hari Sabtu, waktu sekolah ganti. Aku tak datang. Dan, aku tak bawak surat yang menyatakan kenapa aku tak hadir. Baru aku cadang nak buat surat tu hari ni.So, sebagai denda, aku kena bertugas bersihkan kelas selama seminggu!
Ha, benda alah nilah yang menjadi sahabat karibku selama seminggu! >_<
Sekolah menengah, bila tak datang je kena bagi surat. Tak macam sekolah rendah, bila tak datang je , cikgu ada jugak suruh buat surat. Tapi, bila dah lama, diamkan aje.. :D


BAD MOOD...

Sabtu, 23 April 2011

Jalan2 ...

Pagi tadi aku pergi kenduri kawin sedara kat KL.. Sebelah ibu. Semua pakat-pakat datang.. Ramai jugak yang datang. Boleh katakan semua ibu kenallah. Mana taknya, dari ketior..  Bila ibu dah start sembang, aku ngan Epan apalagi, boring tahan gaban lah! Nak bersembang kang, rasa cam tak sesuai plak.. Bukan ape, kitaorang bukan kenal sangat pon.

Aku jeles gile ngan Iffah. Hummpp!!... Die dapat pegi PWTC. Tengok pameran buku.  Huhuhu.. Aku dah lama idamkan nak gi pameran buku. Tapi tak pernah dapat! Takpe2, Iffah nanti tengokle, kalau kite dapat pegi sekali, sure awak menangis punye! hahaha.. main2 jerw.. Nanti, awak jangan kedekut pulak ek, kite pon nak share jugak..(paham-pahamlah yep!)hehehe.. Bak kate pepatah, sharing is caring..

Bila dah balik dari kenduri, kitaorang lepak rumah angah. Sambil-sambil tu, aku main Saidina ngan sepupu2 aku yang sengal tu! Diaorang tak aci, main rasuah. Mula2 aku jadi bankers,  pastu tukar kakak pulak.. Diaorang cakap, yang kakak ni bankers yang pemurah.. Aku buat muka do know jer... Mana taknya, kakak siap bagi RM5000 sekeping, RM1000 dua keping,RM500 dua keping, SETIAP SEORANG! Memang pemurah gile-gilerr!! Pastu waktu budak-budak yang sengal ni pegi beli ais krim, aku ngan kakak, pakat-pakat nak habiskan duit diaorang. Especially Epan punye! Setiap kali turn die jalan, kalau ade tapak yang tak beli lagi, kitaorang belikan.. MEmang koje kitaorang menghabiskan duit jelah! TApi,  last2 aku jugak yang bankrup! Tulah, niat tak baik, kan tak pasal2 kene!

Diaorang ingat diaorang tu laki, senang2 je nak buli aku? Hei,pleaselah! Sebelom diaorang buli aku, aku buli diaorang balik! Mana taknya, aku lagi tua dari diaorang. Ada sekali tu, diaorang konon-kononnya jalan macam gensgsterlah kat aku, pastu sekali aku bangun, ha, lari lintang pukang diaorang! Itu baru gimmick!

Tadi, diaorang habis kene bantai ngan bantal. Hahaha... Epan, tadi die nak buat fliying kick, pastu waktu die terjun tu, aku tak sengaja,terbantai die ngan bantal! Ha! Ambik kau, sekali jatuh.. BEDEBUKK!! Bunyi cam nangka busuk jatuh! Hahaa.. Last-last, kau cakap jugak surrender! Puas hati aku!

psstt.. korang mesti ingat aku ni ganas kan? hahah.. jangan salah sangka, bila aku ngan adik sepupu aku je aku jadi cam tu..hehehe.. nak kene ajar sikit diaorang tu! dah besar, tapi perangai cam bebudak! childish! :P



Jumaat, 22 April 2011

Selesai!

 Akhirnya, selesai sudah semuanya! Cikgu cakap tadi, kitaorang buat pesembahan macam nak kejar train takut terlepas! Laju sangat! Nak buat camne cikgu, saya dah cuba slowkan, tapi, diaorang  yang makin lajukan..
Tadi kitaorang ada tanya ,sesiapa yang tengok persembahan tulah, ok ke tak? Diaorang jawab
OK!
Tapi tak tahulah ikhlas ke tak? Manalah tau kan, nak jaga hati kitaorang yang lembut ni. Kalau cakap tak ok, karang kecik hati pulak. Hishh!! Tak baik buruk sangka!

OK, hari ni ada banyak perkara yang terjadi. First, tadi aku buat persembahan Choral Speaking. Kena pakai baju kurung putih,tudung hitam,kain batik,selendang dan bunga. Cikgu suruh bawak make-up kit dari rumah. Blusher n Lipstick. Then, aku bawaklah. Alaa.. camne ekk nak cakap? ok, straight to the point jelah ek.

Yang pastinya, muka kitaorang semua ni macam badut!! Macam badut kat sarkas! Waaa... Bahagian pipi,dah macam pipi badut. Bahagian mulut, dah macam bibir Angelina Jolie.. Merah menyala.. Cikgu suruh pakai tebal-tebal bagi nampak nanti kat stage. Kitaorang pakai make-up sendiri yang aku bawak. Tak nak pakai cikgu punya, sebab...sebab, camne nak cakap ekk, sebab nampak macam opera china.
Setiap kali cikgu nak pakaikan make-up cikgu punya, kitaorang bertempiaran lari. Lintang-pukang. Macam kena kejar dek anjing. Dalam usaha melepaskan diri,Hanani kena. Sian die.. Tapi, Hanani still cantik+comel lagi! Die cakap camni,

''korang ni jahatlah. korang tinggalkan kita. tak pasal-pasal kita kena!"
(sebenarnya, dia tak delah cakap camni, cuma aku adjustkan sikitlah.)

Itu satu hal. Satu hal lagi, cekak aku patah. Terbahagi kepada bukan 2, tapi 4!  Huarghh!!! Mesti korang fikir aku ganas kan? Heppp!! Tak baik tau! Bukan aku yang buat. Dia jatuh sendiri, nak buat camne. Dah tu, cekak tu jenis nipis, memanglah. Buat buang duit je aku bayar RM4. Mulut Izza memang masin. Dia cakap kat Hanani, tapi aku pulak yang kena. Nasibb...

Tadi, aku nak korek tabung. Konon-kononnya, nak kutip jumlah wang yang aku kumpullah! Tapi, tabung tu pulak buat hal! Tak boleh bukak. Aku dahlah tengah pokai sekarang ni. Duit kat dalam dompet ada dalam 5 atau 6 ringgit. Manalah nak cukup beli novel.. Last-last, boleh jugak bukak. Thanks kepada adikku.. Muhammad Irfan A.K.A Mamat Epan.(aku memang suka panggil die dengan nama ni. kakak baiklah katekan...)

Oklah, aku dah ngantuk ni. Ingatkan lama sikit boleh tahan mata. Rupenye, kojap aje. Mana taknya, petang tadi aku dah tido bawah meja.. Fuhh.. Nikmat.. Sampai termimpi-mimpilah! Kalau korang nak tau, dulu aku ngan adik aku,Epan tu, suka sangat baring bawah meja. La ni dah tak dah.. Kaki masing-masing semuanya dah panjang.. hehe OK ! Bye2!
Esok adalah hari yang dinanti-nantikan.. Setelah 4 minggu berlatih. Harap semuanya berjalan lancar. Harap persembahan kami akan selalu dingati. Harap cikgu tak banyak komplen, tapi banyak bagi compliment
Tapi, sebenarnya..
YAY!!!!
I'm FREE babeyh!!
Hahaha... Yeay! Dan, ini jugalah yang aku nanti-nantikan selama ini. Kebebasan yang aku idam-idamkan.. Sounds crazy, but..Hahaha..
Aku dah tak larat dah. Cukuplah tu. Aku nak merasa bangun tidur lambat setiap hari Isnin ngan Jumaat. AKhirnya, aku dapat jugak melakukan rutin ku ini setelah 4 minggu aku tinggalkan.. BANTAL PELUK! I'm COMING!!!
Aku dah banyak tertinggal subjek-subjek penting. Harap, selama aku tinggalkan subjek tu, tak adalah perkara-perkara penting yang  aku tinggalkan..

Rabu, 20 April 2011

Ish Ish Ish

Walaupun mula-mula kau terkejut tapi aku percaya jugak... Hah, entah pape tah! Entahlah, aku pun tak percaya. Kalau kecik lagi jadi macam tu, memanglah!!

Tapikan, meluat jugak bila aku dah tengok.. Rase macam berlebih-lebihlah pulak! Huarghhh.. Ape nak jadi lah dengan budak zaman sekarang? ish ish ish.. Aku pun budak jugak. Kecik-kecik lagi dah pandai bersayang-sayang,bercintan-cintun!

Ayooo!! Adik manis, mau belajar dulu lah! Nak berc***** tu boleh tapi, janganlah berlebih-lebih pulak.  Tapikanlah, pada aku, waktu sekarang ni, baik belajar dulu.. Concentrated pada pelajaran. Nanti dah besar baru fikir hal tu. Tak payah nak berserabutkan kepala.. Tapi, kalau nak jugak boleh, asalkan dapat tentukan, yang mana baik dan buruk.


Kadang-kadang aku bengang jugak tau, kawan-kawan aku, asalkan chat je mesti ade timbul soalan yang camni, (sesetengah yang jenis tak paham bahasa. kawan yang tak rapat. bukan kawan, tapi kenalan.)

Kenalan : Hai! Tengah buat ape tu?
Aku : Hai.. Tengah layan drama sedih ni... :'(
pastu, bila dah lame chat tu, timbullah soalan camni,

Kenalan : Wei, kamu ade bf tak?
Aku : ha?? Bf ? ade.. cume tambah f lagi satu. BFF.
Kenalan : =_=, maksud kite boyfriend.
Aku : Tak de maknenye ade! Belajar dulu!
Begitulah Al-kisahnya...

Selasa, 19 April 2011

Tetiba pulak datang, apalagi typelah!

Aku suka berimaginasi. Sebab tu, aku suka baca novel! ehh.. silap! Aku suka baca novel, sebab tu aku suka berimaginasi. hahaha.. Korang nak tau tak, kenapa best gilerr bila baca novel?

Sebabnye, bile kite baca novel, kita dapat berimaginasi. Bila kite berimaginasi, kita dapat berangan-angan, dan bila kita berangan-angan, kita dapat berada dalam dunia kita sendiri. (ntah btol ke tidak??)
Kedua, bila kita baca novel, kita dapat membayangkan watak cerita novel tu. Mesti korang tak paham kan? Camni, contohnye lah kan, aku ada baca satu novel ni. Contoh watak die nama Iman. Pastu die cakaplah yang Iman ni, cantik,comel,kelakar,periang.. So, bagi menarikkan lagi cerita yang aku baca ni, aku akan membayangkan seorang perempuan yang karakter die macam tu. Walaupun aku tak kenal perempuan tu.
Camne aku bayangkan perempuan tu? Camni, hari tu, aku ada tersempak ngan seorang kakak ni kat shopping complex. Kakak ni, damn cute! Jadi, secara tak langsung, aku jadikanlah kakak ni watak tu.. Mungkin aku ni memutar belitkan cerita, sampaikan, aku pun tak paham ape yang aku cuba ceritakan...

Pastu, tabiat aku bila aku dah baca novel ni, aku mesti suka baca sorang-sorang kat dalam bilik. Pastu,aku kunci bilik tu. Sampaikan ibu ngan ayah aku bengang ngan aku sebab selalu sangat kunci pintu.. hehehe

Lagi satu, bila aku baca novel, mesti banyak kerja aku yang tertunggak! Aku kalau dah baca novel ni, mesti tak ingat benda lain dah! Kalau boleh , beli hari tu, hari tu jugaklah nak habiskan baca. GILA betol!! Ibu selalu cakap cmni

"kamu ni long, bila dah baca novel, tak ingat benda lain dah! ish3!''

Aku hanya tersengih macam kerang wangi.. Nak buat macam mana, dah anak ibu sorang ni sejak azali lagi perangai macam ni. Tapi, ikut sape? Ibu jugakkan.. Ibu aku pun suka baca novel. like mother,like daughter... Tapi, ibu suka baca novel inggeris. Aku suka baca novel melayu. Itu yang tak best tu! Ibu selalu cakap suruh aku baca novel inggeris sebab dapat memantapkan lagi bahasa inggeris aku. Tapi, aku still baca novel melayu lagi. Aku cakap, kalau baca novel melayu pun boleh membantu kita bila buat karangan. Itu yang aku cakaplah, tapi bila dalam exam  Mac lepas, bahasa melayu aku tak dapat score jugak! Hampehh!! Bahasa inggeris pulak dapat score.. ADUYAI!!

Tapikan, benefit jugak kalau ibu baca novel melayu, boleh aku share. Tak payahlah aku kumpul duit nak beli novel. Jimat beb! hehehe..

???

Kalau aku cakap tak boleh macam mane? Aku sebenarnya tak kesah pon. Tapi ibu , kesah. Aku pun  tak tau kenape? Kalau aku cakap tak boleh nanti, diaorang kecik hati plak... Alahai,, cmne ni? Ibu cakap, this is the last one!  Tapi, kalau diaorang mintak lagi, apa aku nak jawab?!! Kalau aku jawab cam gini bleh tak?

" Wei, sorrylah korang. Hari ni tak bolehlah. Kucing aku nak bersalin. Nanti kalau korang datang, mana lagi aku nak sambut kucing tu,, nak layan korang lagi. Sorry ek?(sambil buat muka toya) " 
ataupun

" Sorry guys! Hari ni, plan kite tak jadi.  Hari ni, kaum-kerabat kite datang rumah..Ramai. Takuk korang tak selesa pulak.. (walaupun sebenarnya tak de sape pon yang datang)"
Agak-agaknye, alasan ni boleh pakai ke? Takpe2, sekejap je, bukan lame pon. Nnti kitaorang pegilah sekolah  balik. Ibu dah bagi permission. Ape lagi, terima jelah.



pssstt... Hal ni tak de kene mengena langsung dengan korang. Sameade, yang kite kenal atau tak. Ini hanyalah rekaan semata-mata. Tak tahu pulak camne. Sebab tetiba jerk idea ni keluar.. HEHEHE

Isnin, 18 April 2011

:D

Cepat datang! Cepatlah datang!! Huargghh.. idea,idea,idea.... Aku tak tahu  nak tulis apa. Disebabkan aku baru design blog ni bertukar menjadi warna Violet, aku nak lah jugak tulis apa2 sebagai tanda merasmi warna baru. hehe..Tapi, nampaknya, tak de satu pon idea melekat...Haa!!! Kau datang jugak akhirnya! walaupun idea tak seberapa :D . Nak buat macam mana, dh tangan ni tak sabr-sabar nak tekan keyboard.. Terpaksa jugaklah!

  Sekarang ni, secara tidak rasminya, aku sudah mula tidak minat warna pink. Sebab apa? Aku pun tak tahu menahu. Nak katakan aku dah boring, tak jugak. Mungkin agaknya nak beralih angin kot..Dulu aku rasa warna pink tu comel, cantik... Boleh dikatakan semuanya perfectlah dengan warna pink tu! Maklumlah,peminat pink. Tapikan, orang kata, orang yang meminati warna pink yang tahap gaban ni, adalah orang yang manja dan gedikss.. Aku ni gedik ke? Mungkin tak kot. heheh.. Sebabnya, mustahil bagi seseorang akan mengaku kelemahan diri senidri. Melainkan, perangai yang buruknya itu, sudah terang-terang atau jelas nampak. (teori ni, aku belajar waktu sivik) 

Aku mula rasa macam ni bila aku bangun tidur, tiba-tiba warna pink yang sangat-sangatlah terang memenuhi ruang bilik. Sakit mata! Mana taknya, dengan langsir tak berikatnya lagilah, dengan cahaya matahari nya lagilah. Cuba korang bayangkan, bila kain warna pink, pink yang lembut ..tup..tup.. tukar jadi warna garang bila cahaya matahari memancar.. Rosak pagi yang indah aku tu... Eh.. silap, bukan pagi , tapi tengahari. hehehe...