Jumaat, 27 Mei 2011

Permulaan Cuti Sekolah..

Cuti sekolah sudah bermula. Cik Fathin kita tengah buat apa? Memasak ka, baca buku ka? Tettt!!! Salah! Potong 2 markah untuk Kumpulan C. :P

Saya sekarang ni tengah*saya? tak bestlah!*.

A : Somebody yang pemurah lagi baik hati. Boleh tak tolong ambilkan correction tape atau liquid paper dalam kotak box aku. Emergency ni!
*hanya sorang je kawan aku yang panggil pencil box= kotak box*?

B : Wei, liquid paper mana boleh bawak gi sekolah! Kata anak guru disiplin, dia yang tak de disiplin.

A : Oh.. Tak boleh ekk? Ehh, manalah aku tau! Sapa cakap aku tak de disiplin? Tu, mak aku guru DISIPLIN. Kan ada disiplin tu!

B : Erkk.. Pulak dah?

Ohhh.. Cik Fathin, taulah tak de kerja. Takpayah lah nak selitkan pasal disiplinlah, apelah kat sini. Taulah die tu pengawas! Chill lah beb! Sekarang ni tengah cuti semester lah. Tunggu lagi dua minggu, baru cite balik pasal disiplin..

Hah!! Cuti sekolah 2 minggu? Kenapa aku tak tahu pun? +manalah kau nak tau, Fathin. Kalau dalam sebulan tu jarang kau tengok kalendar. Tau tarikh pun tanya orang. "Wei, hari ni berapa hari bulan? =.=' "+  Grr.. Sebok jelah! Pegi main jauh-jauh!

Itulah realitinya. Maklumlah, Rajin sangat datang sekolah. Sampai cuti pun tak ingat! Waktu hari terakhir tadi, kitaorang sebok duk salam-salam. Ucap Happy Holidays! Sampai cikgu pun pening ngan gelagat kitaorang. Sorrylah cikgu, kitaorang nak lepaskan rindu. Dua minggu nanti  baru boleh jumpa balik.

Alaa.. terasa rindu pulak kat Ting Xuan. Kawan Cina aku yang paling rapat. Aku ngan dia, kalau tak gaduh sehari, alamatnye tak sempurnalah hari kitaorang. *ala,bergaduh manja aje... ;)*. Rindu pulak kat Balqis. Antara kawan rapat aku. Dan jugak kawan kehulu-hilir aku.. hehe. Kat Mimi n the gang pon same. Dah lama tak dengar budak tu bertukar menjadi LADY MIMI waktu cikgu tak de dalam kelas. Yang paling hampehh nye, die nyanyi lagu

~Rasa Sayang hei,
Rasa Sayang, Sayang heii
Hei, lihat nona jauh..
Rasa Sayang-sayang heii..~

Aku siap warning awal-awal. " LADY MIMI, kalau hujan petang ni, dan tak boleh PJ, bersedialah untuk tawaf satu sekolah!"


Cuti sekolah ni nak buat apa? Baca Novel? ``senarai no. 1`` Tidur? ``Senarai no. 4`` Jalan-Jalan? ``Senarai no.3`` Baca buku and buat kerja sekolah? ``senarai no. 2``  (apasal no. 2? Untuk pengetahuan korang semua, Fathin ni, dah jadi rajin sekarang. hehe)  Ok. Nampaknya masih banyak lagi tempat kosong.   Jom kita sama2 memerah otak, memaksa sistem2 ni berfungsi dengan luar biasa untuk memikirkan idea...

Itu satu hal. Satu hal lagi kena buat folio untuk Geografi! Makk.. Susah nye! Aku paling tak suka bila buat folio. Memikirkan markah ni ade masuk untuk ujian Ogos nanti aje. Kalau tak, follio tu, cincai saja ma! Tempat mana ekk yang paling strategik untuk buat kajian?

 Kat kawasan perumahan aku ni mana ada pape. Jangan kate perlombongan,perindustrian pun tak ade. Pelaburan adalah. Tu hah,  elok je  tersusun cantik  sisa-sisa bahan kimia lembu dan kerbau dekat tepi-tepi jalan. Sian tayar kereta, kotor. Nasib baik tak kena samak. Kalau kena, sure kosong je jalan tu.. Tak delah jam.


p/s: kenapa susah sangat nak cari button FOLLOW? Mana die sembunyi?!!

Khamis, 26 Mei 2011

My Novels

Salam. Lama rasanya tak update blog. Dah bersawang-sawang blog buruk aku ni oii!! " Ibu pinjam bulu ayam!". Aku baru habis exam. Habis sudah peperangan aku. Fuhh.. Lega! Kali ni entri aku pasti akan  buat korang semua

 cemburu, terpegun, tertarik, menyampah, sumpah seranah aku!

hahaha.. Fuhh, satu entri ni boleh bagi 5 feel yang berlainan! Dasyat! Terimalah info-info tentang novel aku..(mesti korang akan menyampah gile2!)



Jumaat, 20 Mei 2011

bilik bersepah kott...

 That’s it. Tengok tajuk  pon aku dah feel down dah. Mana taknye, tak tahan lah dengar ibu cakap
“ apa nak jadi lah kamu ni long? Bilik anakdara sepatutnya kemas, bersih, tak bersawang-sawang, ni tak kamu terbalik pulak. Bila nak kemasnye ni? Ibu pun dah tak tahan nak tengok.... bla.bla.bla.”
Mak Cik Ida dah bising oii... Ape lagi? Kemaslah!
“ala bu. Nantilah kaklong kemas. Give me another week. Minggu ni tengah exam Mid-Year lah. Nanti kalau kaklong kemas, tak study pulak? Nanti nak jawab exam mulalah kaklong pandang atas,bawah kiri kanan. Kalau result tak okey camne? Mesti feel down giler2. Boleh ekk bu?*sambil buat muka 50 posen(sekarang ni 10 sen dah tak laku sangat. Nak beli sebijik gula pun tak sampai.)* ”
Ha, 1001 alasan aku bagi. Tu baru tak sampai suku tu. Belum habis lagi. Hehe. OK, for your information, my room sweet room tu bukannye macam tongkang pecah*walaupun seumur hidupku,tak pernah aku tengok camne rupe tongkang pecah*! Tuala kat sini, baju kotor kat sinun. Cume a little bit messy  jer. Macam biasalah, baju aku tak susun elok2. Nak amik baju pun pakai tarik jer. Pastu  bile ibu datang, cepat2 cover line. Taktik nak hiduplah katekan..
Bukannye aku malas nak buat elok2, cume kurang rajin jer. Sekarang ni tengah Mid-Year.*ha, kau tengok tu, nak kemas bilik malas. Dok layan fb tu rajin pulak. Cakap tengah Mid-Year. Pegilah baca buku!*. Alamak, berdas-das serangan aku kene. Ignore ajelah...
Mid-Year kali ni tak delah susah sangat. Tak delah senang sangat. Cume sederhana aje. Kali ni exam makan masa selama 2 minggu. 2 minggu ni jugaklah aku tak PJ. Huuu...Nak PJ! Nak PJ! Nak PJ! Kalau PJ dapatlah exercise sikit. Keluarkan peluh. Nampak gayanye, majulah business menternak lemak aku..
Soalan Science memang membunuh aku! Waa... Nampak cam senang. Time jawab exam, cehh cam confident jer. Bile aku check balik, banyak jugak yang salah. Soalan yang aku kurang pasti betul. Soalan yang aku sangat-sangat pasti, SALAH! Hampehh!! Tapi, bila aku kira-kira balik, peluang untuk dapat score A mungkin cerah. 80 and above jadillah. Asalkan aku dapat staraight A cam orang kawat kaki. Straight jer, tak de bengkok2. Kan sejuk saujana mata memandang.. :D
Dan juga selama exam ni jugalah, kedai buku MPH dan POPULAR, tak dapat kunjungan hormat daripada aku. Kesian korang. Kesian kat aku jugak. Stopp!!! Jangan buat kolam air mata dulu. Jangan dok menangis terguling-guling atau melalak. Sakit telinga. Cool.. Relax..  Meh sini cek nak habaq mai, sebaik saja habis exam, kite pi serbu ramai2! Dan nanti, bila aku datang, TOLONG sediakan red carpet untuk aku.hehe..  Ni pulak pesanan buat novel2 sekalian. Kalau agak-agak nye stok korang nak dekat habis, misalnya ade orang nak beli, cepat-c epat hilangkan diri.*idea yang kurang waras* Bile aku datang, baru korang jelma balik. *untuk novel-novel yang berjaya menarik perhatian aku jelah.hehe*

MID-YEAR nanti, tolong doakan aku result dapat A kawat kaki ekk.

Rabu, 4 Mei 2011

Geram ngan sorang mamat sengal ni!!

Aku tengah geram ngan sorang mamat sengal ni! Die lah  orang yang suka menganggu ketenteraman hiduporang lain! Asyik-asyik nak cari gaduh ngan aku. Kalau chat, mesti nak kutuk!Aku ingatkan kalau dah lain-lain sekolah, hidup aku amanlah. Ni tak, kat sekolah memang aman, tapi kat facebook, lansung tak aman! Menyesal aku confirm request die as friend.Kalau die komen status atau photo aku, mesti ade je die nak sakitkan hati aku. Hishhh! Memang tak paham bahasa betullah budak ni. Kang aku block kang, padan muka! :P 
Dari dulu lagi die suka cari pasal. Grrr...Aku rasa nak hempuk je die kat dinding!(uikss,ganas nye!)
Takpe, aku sabar jer. Kalau agak-agaknye, tahap kesabaran aku dah maksimum, jaga kau TANDA! 


Kalau aku jadi polis, dah lama aku sumbat die kat dalam lokap. Kalau aku jadi doktor, aku suntik die biar sampai koma. Kalau aku jadi cikgu/pensyarah, setiap kali ade  soalan nak tanya , mesti aku tanya dia dulu. Biar die tergagap-gagap nak jawab! Ataupun ,aku akan cari aje kesalahan die ni supaya asyik kena denda. hahaha

P/S: ini adalah luahan hati aku semata-mata. Takde kene mengena ngan korang..:D
Salam semua, korang perasan tak, setiap kali aku tulis tajuk entri, mesti cam orang tak de idea nak tuliskan? Tapi, memang betol pon! Aku macam tulah, setiap kali nak tulis tajuk mesti tak reti. Aku akan duduk termenung lama-lama sampai dapat idea. Tapi, last-last merapu jugak. Takpun, bagi senang cerita, aku type smiley atau tanda soal jer.(:D) Yang aku reti tulis entri die jer. Sebabnye, tajuk susah nak karang, tapi entri senang sikit. So, kalau ade entri-entri aku yang takde tajuk atau tajuk yang merapu, sorry ekk.. hehe

Ok, minggu ni aku tugas jaga tandas. Dengar je jaga tandas, mesti korang ingat aku duduk kat tandas tu tengok orang masuk buat business kan? hepp!! Tak kuasa aku nak pegi tengok orang tengah buat business tu! Baik, aku pegi buat patrol ke atau duduk kat tangga 2 sembang-sembang ngan senior. Tugas jaga tandas bolehlah dikatakan senang, buat laporan sebelum dan selepas. Tengok camne keadaan tandas tu, bersih ke tidak. Kalau tak bersih bagi kotor atau kurang memuaskan, kalau bersih bagi bersih atau memuaskan.  Bila rehat dah habis, akulah orang yang akan terjerit-jerit camni dan halau mereka keluar. Halau? Bukan halau, tapi suruh.. Kalau halau, sian pulak kat diaorang, tengah buat business kene halau.

" ok, rehat dah habis, sila keluar!"
(kan bersopan tu..hehe)

Takpun, aku akan jadi model of the year. Mau menangis model-model kat Malaysia ni. hehee.. Silap! Bukan model of the year tapi, model tandas.  kuang,kuang,kuang... Aku akan berdiri kat pintu masuk tandas, dan tahan orang yang masuk tandas. Kejam kan? Tapi, aku takdelah sekejam itu, kalau agak-agaknya die dah tak tahan sangat, aku bagilah masuk. Tapi, aku rase semua yang mintak nak masuk aku bagilah. Maklumlah, baik sangat..

kan best kalau toilet sekolah camni. rasenye ramai yang ponteng kelas, duduk kat dalam tandas.

Rojakkk

Subjek-subjek sekarang ni memang memeningkan kepala otakku! Kadang-kadang, terbelit jugaklah lidah ni bila nak menyebut. Bila dah lidah terbelit nak sebut, nak fahamkan pon difficult jugaklah (tetibe jerk speaking London! heheh ) Contohnye, algebraic. Cara yang betul nak menyebut nye AL-GE-BREK. Tapi, nak buat camne, dah aku ni jenis yang slow sikit, aku eja camni AL-GE-BRA-IK. Nasib baik sebutan dia jadi huruf k, kalau jadi huruf c , AL-GE-BRA-IC , lagilah sengal! hahaha
Lama jugak aku tak update blog ni. Dah bersawang agaknya blog ni! Yelah,  bukan ramai pun yang baca. Hehe . Dari waktu sekolah tadi, sampai sekarang aku asyik ketawa je. Tak taulah hantu mana datang merasuk. Aku ngan Balqis. Waktu solat tadi pun camtu jugak. Aku tak delah ketawa banyak sangat, si Balqis ni hah, asyik ketawa aje. Nak jugak aku hempuk dia ngan buku. Kang tak pasal-pasal pengsan! (sorry Balqis, kite involvekan kamu kat sini, hehe)
Ok, nak jadikan cerita, tetiba jerk tangan aku hari ni rajin pulak nak menaip.  Peperikasaan mid-year dah dekat. Kadang-kadang teringin jugak nak jadi budak pandai. STUDY,STUDY,STUDY! Tiga patah perkataan tu jer! Maklumlah, mid-year ni bukannye senang cam makan kacang goreng. Tapi susah cam nak makan kacang pandai! Nak kena buka dulu kulit die, baru boleh makan. Waktu kat sekolah beria-ia berazam, kononnye, bila balik nanti, terus makan, solat, mandi then bukak buku, study! Time cikgu cakap subjek mana yang keluar, mana yang kena ingat.  Tapi, aku biasalah hangat-hangat tahi ayam~! Aku still ngan rutin harianku. Balik rumah, makan, solat, mandi, bukak fb, cuci-cuci mata tengok cerpen-cerpen baru kat penulisan2u. Last-last, malam baru study. Tapi, hari ini dengan rasminya, Fathin Nur Syakirah, anak perempuan kepada Hishamuddin dan Rozida, berjaya belajar satu subjek baharu yang cikgu tak ajar lagi! Berkat pertolongan ibu. Yeah! Tapi tak taulah selama mana dapat melekat kat otak aku ni.
Nanti time sehari lepas peperiksaan, aku pegi Gambang, pegi bermandi-manda, bersuka-ria dengan sedara-sedara. Cehh, boleh buat pantun lagi! Pelikkan? Orang nak periksa, aku duk sibok berhappy-happy go lucky! Sebenarnya camni, meh sini cek nak habak pada hangpa semua! Sehari selepas exam tu, cuti. Then, berlarutan sampai hari isnin. Pastu, cuti, sekolah,sekolah, cuti, pastu baru exam balik. Sebabnya, minggu kedua selepas exam tu memang sibuk. Dengan sambutan hari guru, cuti sekolah. Adalah masa nak study. Ingat aku tak study ke? Aku nak pastikan keputusan kali ni aku dapat flying colour.. Doakan ekk.. :D
Hari ibu nak dekat dah kan? Rasa cam nak bagi something lah kat ibu. Something yang special sikit. Selalunya aku wish je. tapi kali ni aku nak buat kelainan sikit, bagi ibu happy.  Korang  biasanya bagi apa ekk? Kat sekolah(asyik kat sekolah je) tadi waktu kelas komputer, cikgu ada suruh tulis sajak tentang hari ibu. Berpeluh jugaklah aku nak mengarang sajak yang puitis tu.  Tak taulah hasil die camne. Harap oklah. Itu jelah kot. Sampai sini jelah aku duk mengarut. Kang tulis banyak-banyak kang korang boring.(walaupun dari baca tajuk entri lagi dah boring). Wassalam..


P/S : entri ni sebenarnya sehari hari lepas aku dah type. Cume, haritu, aku type malam, line dah takde sebab ayah tutup streamyx, so aku simpankan kat dalam microsoft word. Enjoy!