Jumaat, 19 Ogos 2011

Ramadhan + Syawal

Assalamualaikum

Pejam celik, Pastu pejam balik, kemudian celik balik , last kali.. terpejam sampai ke pagi.. huhu

Sedar tak sedar, hari ni dah masuk hari yang ke-20 umat Islam. Tinggal beberapa hari aje nak raya. Wah! Bila sebut pasal raya mesti korang dah terbayang-banyangkan makan lemang, ketupat, rendang dan macam-macam lagilah juadah hari raya.

Tapikan, aku terpikir jugak, kalau yang raya kat kapal tu makan apa ye? Takkan nak bakar lemang atas kapal tu? Tak terpadam ke api kalau terkena dek angin? Teringat pulak pakcik aku ajak pergi beraya kat atas 'rumah terapung' dia. Menu utama, paus masak kicap, ketupat kuda laut, rendang tok jerung, air mata duyung dengan jeli. Mesti sedap hingga menjilat kaki. Tapi, agak kecewa jugaklah, dugong panggang tak de. :(

Cepat betul masa berlalu. Aku rasa baru semalam ibu kejut bangun sahur untuk hari yang pertama. Mungkin sebab sepanjang puasa ni aku ada exam. Rutin harian adalah, bangun tidur, pergi meja makan, kemudian, naik atas menghadap buku dengan mata kuyu. Pastu, solat subuh..  Sambung tidur balik. Bila dah bangun, mandi , siap-siap pergi sekolah. Balik sekolah, berbuka. Lepas berbuka , bersedia untuk solat terawih. Tidur aku tak cukup 8 jam. = ='  .

Apa persediaan untuk raya? Perut yang kosong  minta diisi. hehe.. Yang lain semua dah beres. Sedih jugak, bulan Ramadhan nak abis. Sepatutnya, nak dekat akhir-akhir bulan Ramdhan nilah kita kena 'pack' kan masa kita dengan berzikir, membaca Al-Quran , sembahyang sunat.. Baru bulan Ramadhan dapat dipenuhkan  dengan aktiviti-aktiviti yang  bermanfaat. Ni tak, bila bulan Ramadhan nak abis, sibuklah ingatkan raya. Langsir tak siap. Kuih tak buat lagilah. Alamak! Baju raya tak tempah lagi.. Ish ish ish..

Bila time raya lagi kalut. Budak-budak sibuk nak mengumpul duit raya. Diulangi BUDAK-BUDAK. Berkonvoi diaorang jalan kaki, pegi tawaf satu taman perumahan. Pergi rumah orang bagi salam. ''Assalamualaikum, kami datang nak mintak duit raya! ''. Sungguh straight to the point. Agak-agaklah, bagilah ayat  yang berkias-kias sikit. Macam ni ke, ''Assalamualaikum. Kami datang ni ada hajat. Kami ingin mengopak duit tuan rumah! ''. Sekurang-kurangnya, tuan  rumah akan terus tutup pintu. Baru best! Datang rumah orang, hari raya yang ke 29. Lepas tu, datang bukan sorang dua aje. Tapi, sebas. Ada ke patut?

Apa-apa pun, Selamat menyambut Ramadhan ye, teman-teman. Semoga Ramadhan kali ini diberkati dan korang dapat mengumpul lebih banyak pahala daripada sebelum ini.

Dan untuk bulan Syawal pula. Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Semoga Syawal kali ni lebih gembira dan teruskan usaha mengupul duit raya. Chayokk!! Jangan main mercun. Kalau nak main mercun, make sure korang dah bayar insurans. Karang kalau tangan terputus, sapa nak cover? Mak ngan ayah? Memang diaorang akan cover. Tapi, sebelum tu, pasang perisai dulu. Sebab aku tak yakin yang korang akan terselamat daripada ditembak dengan bertubi-tubi das tembakan dan disembur! hoho

* Lepas ni aku nak qada balik tidur aku dengan berkuak lentang di atas katil. Wah!!! Bahagianya..... ZZZzzzz...

Tiada ulasan: