Isnin, 26 September 2011

Jom Belajar SEJARAH!

Assalamualaikum!

Tak de maknenye! Ini adalah tagline atau ayat keramat aku. Jadi tidak dibenarkan sesiapa pun men 'cilok '  . meng 'ambil' , men 'curi' atau seangkatan dengannya. Jikalau anda mengingkar 'HUKUM KANUN FATHIN'  atau peraturan, anda akan disabitkan bersalah di bawah akta 1 juta. Jadi, selamat datang ke dalam bilik berpintu tiang gerigi besi. Hua.. Hua.. Hua..

HAHA. Sungguh melampau imaginasi aku. Aku main-main ajelah. Gilalah! Kalau macam tu, Akma yang selalu men 'cilok' ayat aku tu dah lama jadi penghuni bilik berpintu tiang gerigi besi. Tak pasal-pasal nama dia buat kali keduanya dimention kat sini.

Lagi satu, sejak bila pulak wujud HUKUM KANUN FATHIN ni? Kat buku teks Sejarah ada tak? Ke korang ter 'skip' baca part tu? Haiyaa!!  Pergi ambil balik buku teks Sejarah! Selak page tu balik! Point-point wujudnya HUKUM KANUN FATHIN itu harus dan mesti diingati dan dihafali (?) sekiranya anda mahu lulus subjek Sejarah Hidup Fathin. Itu pun kalau korang nak ambil subjek tulah.

Ahh!! Tak de maknenyelah, HUKUM KANUN FATHIN segala ni. Hukum Kanun Melaka pun tak sempat khatam lagi. Inikan pulak nak ambil subjek yang tidak berkaitan dengan korang. Kalau berkaitan pun, bagi certain-certain people ajelah. Harap maklum.

OK. Berdasarkan Sejarah Hidup Fathin ni, nampaknya, hari ni Fathin sudah berumur 21 tahun 11 bulan dan 27 hari. (tahun diterbalikkan. maklumlah, perasan diri tu dah besar!). Huuu... nampakanya lagi 3 hari Fathin nak masuk 22 tahun. Eksited nyer! Bangga, Bangga! HAHA..

Maknanya, (baru sekarang ada makna) Fathin sudah 21 tahun 11 bulan dan 27 hari (tahun still lagi diterbalikkan.) bernafas di bumi Allah ini. Syukur , Alhamdulillah. Terima Kasih Ya Allah kerana memberikan ku peluang untuk menikmati dan merasai hidup di dunia ini. Amin.

Fathin Nur Syakirah. Indah sungguh maksud nama aku. Bijaksana, Cahaya, Bersyukur. Tulah sebab, classmates aku selalu sangat panggil
'' Fathin! ''
Aku tahu nama aku sedap. Tu sebab Akma dan Izza  selalu mention nama aku dalam blog diaorang.Terharunya!! HUHU. HAHA. Perasan lebih aku ni! Tapi yang boleh  membuatkan telinga berdesing kadang-kadang bila sesetengah orang yang tidak mempunyai sivik panggil aku 

'' Ikan Patin! ''

Ingat aku ni spesis atau keturunan ikan ke apa? Haishh!! Orang cam gini, elok diberi makan cili api giling! Susah-susah ibu dan ayah aku tak tido malam memikirkan nama yang sesuai untuk anak sulung mereka ni.

Senaraikan apa persamaan antara kedua-dua nama ini. 10 minit selepas itu.
Tak samakan? Ejaan pun lain! Jadi, don't try to call me ' Ikan Patin' or whatever!

Sesi pembelajaran sudah habis ye pelajar semua! Jadi sudah sematkan di kepala anda, Sejarah-Sejarah Hidup Fathin? Dah hafal? Jom Test!

Soalan pertama,
Apakah warna kegemaran Fathin?

Soalan kedua,
Berapa banyakkah bilangan novel yang telah dikumpul oleh Fathin?

Soalan ketiga,
Apakah nama novel yang pertama dibeli oleh Fathin?

FAILED, FAILED, FAILED!

Sabtu, 17 September 2011

Assalamualaikum!

 Terus terang aku kata, mood aku sekarang ni, tengah bengang! Giler-giler punya bengang dengan budak tiga  ekor ni! Diaorang suka ganggu hidup aku yang aman damai makmur sejahtera ni. Arghhh!!!.  Kenapa aku tak ada geng nak kenakan diaorang ye? Mamat Epan pun satu, apehal dia bersengkongkol dengan diaorang?!! Arghh!!! Terganggu nya hidup!

Hobi utama diaorang bila berjumpa, adalah membalig bantal! Bergaduh! Dan yang jadi mangsa utamanya adalah.. AKU! Merana hidup aku.. Huwaaa...

Tak pe-takpe. Bak kata orang dulu-dulu.. Ada ubi, ada batas. Ada hari aku balas! Ada lori ada kereta, ada hari korang pulak yang merana! HAHAHA!!

Memandangkan sekarang ni aku tengah guna laptop si Aiman senget ni, apa kata aku buat jahat sikit? HEHE (ketawa jahat)~ Jom kita gi skodeng apa yang ada kat laptop dia ni.

AHAAA!!!!

Aku tak jumpa apa-apa pun ! Hampehhh betol! habis selendang yang aku pakai rosak gara-gara budak tiga ekor ni!!! huwaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Khamis, 15 September 2011

15/09/2011

Assalamualaikum!

Hari ni, (sepatutnya petang tadi) aku akan menonjolkan (atau menunjukkan?) diri aku yang tak berapa nak berani di khalayak ramai. Mendeklamasikan sebuah sajak yang bertajuk AKSARA MERDEKA. Maskud AKSARA , pengisian. Ayat agak skema, mungkin dah terkena virus bersajak kot? Macam hebatlahkan tajuk die. Huu..tapi, penyajaknya tangkap muat jer. HEHE.  Semuanya kerja last minute. Jadi hasilnya pun last minute jugaklah, baru dapat tepukan daripada penonton.? Ok, ayat tak berapa nak betul. Biarkan.. battery laptop nak abis, maleh nak gi charge  =.=' ..

Tapi, tadi memang tabik gilerr lah kat  Maizatul Akma Mahat. Dia punya penghayatan bersajak.. Fuhh.. mendalam sungguh. Tambahan pula, dengan suaranya yang lantang, merdu dan seakan sayu itu. Memang penuh dengan penghayatan lah! Terpana aku mendengarnya. Huaargh!! Jeles! Jeles!  HUHU. Akma, jangan marah ye.. gue ngomong nya yang benar dong.. Mmm.. Hmmm.. Huuu... Mintak duit syiling! HAHA

Ku sangkakan hari ni hujan, tapi panas terikk gila! Ku juga sangkakan hari ni ada latihan drama, tetapi telinga aku ter-berlatih mendengar budak-budak kelas bising adalah! Nasib baik latihan drama tak de hari ni. Kalau tak, mati den ni hah!

 Yolah ek, walaupun sekadar menjadi ketua kumpulan  tuan director tak bergaji, mana boleh duduk atas kerusi sambil bergoyang kaki nyanyi lagu CINTA MUKA BUKU aje. Kenalah aktif sikit mengerah tenaga  anak-anak buahnya .  Pantang biras mak sebelah nenek tiri , kiranya empat pupu dengan akulah,  kalau orang duduk saja-saja! Atau sebenarnya membuli? HEHE (ketawa jahat)


 Watak Mak Limah ni pun satu! Asyik membebel je memanjang. Sekali cakap, tak henti-henti. Pot Pet.. pot pet..  Sian Jamilah anak die, kena dengar aje leteran aku ni (Mak Limah). Kalau watak kau tu wujud, mesti fenin nak mendengarnya kan, kan?

Ni pun lagi satu buat aku fenin ni. Tidur aku tak cukup 8 jam. 6 jam pun tak sampai kot. Lepas sahur, terus tak sambung tidur. Berusaha untuk menghatamkan sebuah novel , HERO. Ni semua Afiqah punya pasai. Kalau tak, tahun depan pun belum tentu aku pulangkan.

Berpuasa dalam bukan bulan puasa memang banyak dugaan. Tambah pulak, sepanjang minggu ni aku bertugas kat tempat jaga air. Memang tergugat iman lah!

Bye-bye. Selamat Sejahtera, kalian semua!

*terus terang aku kata, ayat aku hari ni memang sejibik macam novel-novel yang aku dah susun kemas, pastu datang pulak si Mia, berselerakkan. Tunggang-langgang gila!.


Ahad, 11 September 2011

Raya 2011

Assalamualaikum!

Dah cukup beraya dah? Tak cukup lagi? Aikk! Takkan sebulan pun tak cukup lagi. *samelah ngan orang yang bertanya tu. Aku pun lepas ni nak gi beraya jugak. Nak kumpul duit RM 1 dalam sampul surat. Walaupun hakikatnya, aku boleh dikategorikan  tak layak nak menadah tangan meminta  duit raya! HUHU

Amacam raya tahun ni? Best? Wah, Wah! Beraya sakan ye? Duit raya dah dapat kumpul berapa dah, adik-adik? Mesti banyak kan? Belanja la sikit. Jangan kedekut sangat. Tak kemananya duit tu, kalau bukan ke poket Fathin Nur Syakirah. kan? kan? HEHE

Banyak lah soalan nak tanya. Tapi, disebabkan takut tangan nanti hilang kelincahannya (tak sure ada ke tak ayat ni dalam kamus dewan edisi kelima. sebab aku ambil dalam kamus dewan bahasa edisi ke 100.) , aku buat point ajelah!

  • Duit raya ada berapa? (soalan yang biasa ditanya)
  • Kuih raya berapa jenis? Buat ke tunjuk aje?
  • Baju berapa pasang? Jahit sendiri, tempah, atau siap beli?
  • Baju raya corak dan warna ape? (teringat aku dalam cite Raya Tak Jadi! Dari baju, kain langsir, ke cadar.. satu pattern jer. Jimat lah katekan.)
  • Raya tahun ni best ke tak?
  • Puasa penuh?? Kalau tak penuh, alamatnya raya pun janganlah penuh sampai sebulan.. Dan, jangan buat-buat lupa untuk mengganti!
  • Apa aktiviti yang korang buat waktu raya ni?
  • Apa juadah Hari Raya?
  • Tolong tak mak korang layan tetamu? Ke korang jadi tetamu jugak?
  • Ada tolong mak korang bagi duit raya kat tetamu tak? *ada tercilok duit raya tu tak? HEHE
  • Mercun berapa kotak?
  • Habis modal nak tanya?
Raya tahun ni best ke tak? Jawapan aku bestlah jugak.. Frust tahun ni! Ayah boikot , tak nak beli MERCUN!!!

Aku : Ayah nak beli satu benda boleh?
Ayah : Satu je? Tak nak banyak? Benda apa?
Aku : Mercu......
Ayah : Tak boleh!
Aku : n..
Aku : Alah!
Ayah : Nope! Nope! Membako duit tau tak?
Aku : Mercun Pop-Pop pun tak boleh?
Ayah : T.A.K. B.O.L.E.H
Aku : Bunga api besi?
Ayah : T.A.K. B.O.L.E.H
Aku :  Bunga api warna merah pun, takkan tak boleh kot?
Ayah : Enggak bisa!
Aku : Kalau camtu,  orang nak beli bunga mawar ngan lighter lah! Mawarkan warna merah. Pastu kita bakar ngan ligter. Jadi bunga api merah.
Ayah : Apakah...??!!
Aku : Hanya mampu untuk menunjukkan PEACE!

____________________________________________________________

Aku : Mamat, kau tak boring ke? Tak de mercunlah!
Irfan : Takpe, orang boleh mintak kat Naim ngan Aiman
Aku : Kalau cmtu, bak sini bola Nike kau tu?
Irfan : Nak buat apa? Nahee.. Nahee.. (Tak boleh) Selagi orang tak rasmikan bola tu, tak da sesiapa boleh sentuh!
Aku : Alaa!! Duit raya kau bukan ke banyak? Beli lah satu lagi. Kaklong nak bako bola kau tu. Sekali dia meletup, bukan ke gempak? Sebijik cam mercun bola!
Irfan : Lagi gempak kalau kepala kaklong benjol kena baling ngan bola orang ni!
Aku : Nak bergurau sikit pun tak boleh!

__________ Direka oleh Mak Limah a.k.a Fathin (bagi sesiapa yang tau)_______

Raya tahun ni aktiviti kitaorang berbeza. Kitaorang main perang buah getah aje. Petang tu gi hutan ramai-ramai  cari buah getah (dua kumpulan). Kumpulan aku, iaitu kumpulan Profesional ('Pro' lah sangat!) and kumpulan budak lelaki! Aku, Iffah , Asma' kitaorang  berperang sampai dapat kena kat orang yang ditarget. Mula-mula, aku kontrol ayu. Baling pun slow-slow aje. Yelah dah besarkan, ada ke patut dok terkinja-kinja baling buah getah tu? Makin aku slow, makin banyak buah getah kena kat aku. Memang tak boleh jadi! Last-last, aku baling itu buah getah, sambil melompat sambil menjerit! HOHO


 Berperang punya berperang ,sampai benjol sebelahlah kepala aku dan bibir terpecah sikit. No hal punyalah! Aku kan kuat cam Gorilla! (???)  Tahun lepas, tak dapat nak enjoy sangat sebab minggu kedua lepas raya, ada exam. Tahun ni pun sepatutnya, tak de aktiviti nak buat. Ni pun main hari raya ketiga. Yang perempuan dok rumah ,  buat kontrak air. Yang laki, pegi beraya kumpul duit raya? Ada ke patut?

Yang aku tak boleh lupa, time kitaorang main bunga api. Bunga api ada lah dalam sekotak. Pastu, entah macam mana, api bunga api (???) aku tepercik kat seikat bunga api tu. Mula2 satu bunga api terbakar. Last-last, semuanya berjangkit. Membazir aje bunga api tu.  Bila semua orang pandang aku, HEHE. Buat don't know ajelah!




Tema Raya tahun ni. Oren Coklat Tanah.