Khamis, 27 Oktober 2011

Mercun!

Assalamualaikum!


HAPPY DEEPAVALI! Aku cuti seminggu!!! HOHO !! Mariah Carey (meriah) betul depa sambut Deepavali no! Bising tak hengat! Kebetulan aku sambut Deepavali duduk kat rumah angah (kakak sepupu). Memang superbb gila diaorang main mercun. Main lontar cam gitu aja dari tingkat 14! Kalau mercun POP-POP tu, aku takdak lah kisah sangat... Ini, sekali depa tibai baling mercun bola! Berani mati betoi! Mau nya kena orang ke kat bawah tu? Berlubang kepala kawan tu. Ingat senang ke nak ganti balik?  Kalau ada jual dua singgit kat pasar takpe jugak! Haishh!!! 



 Pastu depa tibai pulak buat pesta mercun! Block sini bunyi.. POM! POM! POM! Block sebelah kiri pulak bunyi TOM! TOM! TOM! Sebelah kanan pulak ... BOM! BOM! BOM! Itu belum kira lagi blok depan dan belakang. Mula2 aku dok tengok jugaklah kemeriahan mercun tu. Lama-lama boleh jadi migrain aku! Bising bangaaattt!!





So, apa yang perlu kita buat ialah tutup telinga! Buat derk ajer.. Aku main SAIDINA lagi bagus!

Kayo den ni haa!!!

Sabtu, 22 Oktober 2011

Black-out! Seraamm!!!!

Assalamualaikum!

Semalam buat aku hilang arah sekejap! Hujan lebat gila! Nak dijadikan cerita, semalam aku balik dari sekolah. Kononnya happy lah final exam dah tamat. Tengok, kereta kat garaj takde. Maknanya, aku kena tinggal sorang sementara lah. Oh, itu tidak jadi masalah.. Dah biasa dah.

Masuk rumah, bagi salam! Itu perkara yang wajib. Assalamualaina waala ibadillah hissolihin.. Salam diberi. Kebetulan, aku masuk je, bunyi bang. So, pergi ambil wuduk dan solat! Tak baik melengah-lengahkan waktu solat. Kan? Kan? *bajet alim

Selepas solat, aku ingat nak panaskan kari ayam dan buat telur dadar. Ibu pesan tadi. Ibu cakap ibu on the way nak sampai rumah. Perut aku ni dah mula dah! Dia buat konsert rock kapak! Tak boleh jadi ni, harus segera memberhentikan nyanyian dia yang sumbang tu! Kriukkkk.... Kriukkk.. Dia dah mula dah!

Aku buka telekung dan tiba-tiba.. TumMM!!! Kilat menyambar. Serta-merta pandangan menjadi gelap! Ah sudahhh.. Black-out woo.... Nak capai torchlight, tak jumpa. Jadi, aku pergilah kat pintu luar untuk mencari cahaya. Yang peliknya, rumah aku sorang je yang black-out. Aku beristighfar, menenangkan diri. Ikutkan hati, rasa nak meraung aje. Almaklumlah, aku nikan penakut!

Ehh!! Aku lupa nak cakap. Telekung, aku tak sempat bukak lagi. Nasib baik tak de sape yang lalu kat jalan raya depan rumah aku tu. Kalau tak, mesti diaorang ingat aku ni ha.nun.ta.wau! Dengan telekung yang serba putihnya, dok berdiri dekat depan pintu dalam keadaan yang gelap. Nauzubillah!

Otak aku berhenti berfungsi. Pergi situ tak jadi, pergi sana takut.  So, aku decide pergi ke telefon rumah. Nasib baik ada sikit cahaya. Dengan harapan, line tak putus. Terkial-kial aku dial no. ibu. Tut.. tut.. tut.. Memang seram gila! Bila ibu angkat telefon, aku cakap dengan suara terketar-ketar. Ibu suruh aku naikkan main suis elektrik tu. Nampak sangat aku takde experience black-out. Sebab, selalunya ayah yang akan naikkan benda alah tu.

Dengan ketinggian yang aku yang terbantut ni, dah sah-sah lah aku tak dapat nak capai main suis tu. Terpaksalah aku panjat kerusi. 1...2..3.. Mana satu suisnya nih? Lepas tu, aku pegang satu suis ni. Dengan harapan, ini suis yang betul sebab dia ada kat hujung sekali sebelah kiri. Finally, i've got that switch button. Aku naikkan, dan teng..teng..teng.. Keadaan rumah menjadi cerah semula! Satu persatu lampu menyala.  Alhamdulillah..

Lepas ni, aku akan pastikan torchlight akan menjadi bodyguard aku selain daripada air Solivite Oren. Yeah! Serik weyh,, duduk dalam gelap! Maghrib pulak tu! Ampun!! Nasib baik hari tu malam Sabtu bukan malam Jumaat.. Kenapa kalau malam Jumaat? Heh, aku pun tak tau!

p/s : kalau korang kena macam aku, don't be panic ok! Butang suis tu ada kat sebelah kiri hujung sekali. Naikkan je yang tu. Naik untuk on, turun untuk off!  Ye!:P

butang yang biru tu! tapi, kalau dah gelap, camne nak nampak warna dia kan? haishhh!!!

I'm Backk.. Hello readers!!

Assalamualaikum!

Tengok  post  lama. Anda  telah  meng-update  entry  baru  pada  3/10/2011.  Dekat  20  hari  jugak  ye?  Lama  jugak  aku  tak  menghiasi  blog  ni  dengan  entry   baru. keh..keh..keh.. *bajet ada yang nak baca entry aku!

Hehe. Nak  final  exam  lah katekan. Stop lah berblogging dulu. Pulun study habis-habisan! Bukan apa, nak type entry baru  pun macam dah tak larat dah. Otak ni dah tepu dengan macam-macam fakta yang diingati last minute. HOHO. *tutup muka dengan buku, tak mengaku!

Tapi, kalau nak kata aku sekat semua rutin harian tu taklah. Setakat berfb tu selalu jugak. Nak release tension lah katakan.. Maklumlah nak kejar bonus punya pasal. Tu yang tak miss hari main game Coco Girl. Tapi, chat box, harus di offlinekan. Kalau aku online, berduyun-duyun aku nak chat ngan  orang nak chat ngan aku. HIHI. Alamatnya, berkurun jugaklah aku tinggalkan buku rujukan yang setinggi Gunung Himalaya tu.

Exam dah habis. So, buat sementara waktu ni, aku separuh Merdeka la~~. Dapat cuti seminggu woooo!!!! Menangis  tak berlagu Mamat Epan tu! Jeles ngan aku! Dia dapat cuti 2 hari aje. Aku pulak dapat cuti mengalahkan orang sambut Deepavali. Bukak sekolah, dapat result! Time tu, sure aku pulak yang menangis tak berlagu! Seramm...

Last Paper ni, Sejarah dan Sains I , oklah. Takut jugak kalau aku kantoi paper kali ini! Nauzubillah.. Minta dijauhkan.. Amin.

Hmmm.. List to-do sepanjang cuti ni,
-Baca novel.
-Qada' tido
-Berfb
-Blogwalking
-Tolong ibu bersih dan kemas rumah *senarai pilihan yang terakhir.. hihi

Lama jugak aku tak blogwalking. Lama tak jenguk blog kawan-kawan. Blog Haslin , Akma ,Kak Azlina , and Makcik Iffah pun dah maju. Cepat diaorang keluarkan entry baru. Gheenduu.... nak  baca novel. Campur tolak darab bahagi,ada lagi 4 buah novel yang tidak diselak. Masa untuk membaca novel.. Daaa...

p/s : Charger camera mengajok ngan aku. Dia buat hati ku rawan kejap. Mana dia sembunyi ekk? Kalau korang ada jumpa, inform A.S.A.P kat aku!

Isnin, 3 Oktober 2011

Assalamualaikum!

Kehadapan kekasihku...buah hati pengarang jantung limpaku....


Bukan niat den untuk mengabaikan dan meminggirkan dikau wahai kekasihku Incik Fesbuk....dan bukan niat den juga untuk tergedik-tergedik terjatuh cinta dengan kekasih baru...

Ini semua adalah akibat ketidaksengajaan dikau wahai kekasihku Incik Fesbuk...yang telah menuduh den asik poke mengepoke aje kejenye ketika den bersamamu dulu...sehingga suatu hari ekau telah betul-betul menghempok den...adeh!


Ketika itu...den cuba menyelamatkan diri daripada hempokan mu itu wahai Incik Fesbuk....Masihkah kau ingat ketika itu di dalam hujan rintik den berlari-lari keanak-anakan untuk menyelamatkan diri...


Tetiba....jeng...jeng...jeng...ecehh!


 Hadirnya seseorang telah menyelamatkan den dari hempokan mu itu....ketika itu dalam hati den terdetik...agak encem gak dio nih...heh!....dan beliau telah memperkenalkan diri beliau sebagai Incik Blog...


Akibat daripada peristiwa itu den telah tergoda dengan Incik Blog yang lebih encem itu...hehehh....Walau bagaimanapun den tetap sayangkan ekau wahai Incik Fesbuk...lagipun den baru menduakan aje...belum lagi mentigakan dan mensepuluhkan ekau lagi wahai Incik Fesbuk...den tetap akan berdating ngan ekau gak...walaupun tak selalu macam dulu...yolah den mana ada banyak maso lagi skang nih..mana nak layan ekau...mana nak layan Incik Blog lagi...huhu


Itu ajelah den nak kabor...harap ekau mengerti wahai kekasihku Incik Fesbuk...


Sekian...
                                                                                                     Den yang menurut perintah,
                                                                                                                    ~ DEN~


p/s  pecah kaca pecah gelas..
       sudah baca harap balas..

 
p/s : Hari ni secara rasminya aku dah ter 'khianat' kempen ' Hidup Copy tanpa Paste' anjuran ANYNOMOUS . HOHO.. Copy paste dari UNGU VIOLET . :)